Ψηφιακές υπηρεσίες πληροφοριών κυκλοφορίας δήμων Κρήτης

Υπεγράφη την Τρίτη (24/03/2015), από τον Αντιδήμαρχο Χανίων, αρμόδιο σε θέματα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Γιάννη Μαράκη, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακές υπηρεσίες πληροφοριών κυκλοφορίας μητροπολιτικών δήμων Κρήτης». 

Το εν λόγω έργο είχε υποβάλλει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" ο Δήμος Χανίων από τον Οκτώβριο του 2010, ο οποίος και το διαχειρίζεται, με συν-δικαιούχους τους Μητροπολιτικούς Δήμους της Κρήτης: Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. 

Στόχος του έργου, με προϋπολογισμό 352.803,36€ € (και για τους τέσσερις Δήμους) είναι η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης σε «πραγματικό χρόνο» των πολιτών και των επισκεπτών των τεσσάρων Δήμων αναφορικά με την κυκλοφορία. 

Ειδικότερα, η ενημέρωση των πολιτών και των χρηστών του οδικού δικτύου για την κατάσταση της κυκλοφορίας, τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, διάφορα συμβάντα, που αφορούν την κυκλοφορία, όπως π.χ έργα, κλείσιμο δρόμων, κ.α. θα παρέχεται μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας, όπως:

↠ μεγάλες φωτεινές πινακίδες VMS (Variable Message Signs) στις εισόδους των πόλεων (4 για Χανιά, 4 για Ηράκλειο, 3 για Ρέθυμνο, 3 για Άγιο Νικόλαο)

↠ τηλεφωνικά κέντρα (IVR)

↠ SMS

↠ ειδικά σχεδιασμένη δικτυακή πύλη

Μάλιστα, θα δημιουργηθούν και αναλυτικοί ψηφιακοί οδικοί χάρτες των τεσσάρων Δήμων, με την βοήθεια των οποίων θα παρέχονται στους πολίτες υπηρεσίες ανεύρεσης οδών αλλά και σημείων ενδιαφέροντος. 

Σημειώνεται ότι πριν από την υπογραφή της σύμβασης υπήρξε συνάντηση στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και εκπροσώπων των υπολοίπων Μητροπολιτικών Δήμων της Κρήτης, κατά την διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν και εξετάστηκαν οι τεχνικές παράμετροι του έργου.

Σχόλια