Ποδοσφαιριστές και social media

Η ενημέρωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (και της FIFPro) για το τι πρέπει να προσέχουν οι ποδοσφαιριστές όταν "εκτίθενται" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)...

«Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, προσεγγίζει με την βοήθεια του Συνδέσμου των Άγγλων ποδοσφαιριστών PFA, το τεράστιο ζήτημα της σχέσης των ποδοσφαιριστών με το διαδίκτυο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πολλοί ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν Twitter, Instagram και Facebook όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στους φιλάθλους, ειδικότερα στους θαυμαστές τους.

Αυτά τα μέσα είναι σπουδαία εργαλεία ότων χρησιμοποιούνται κατάλληλα και σοφά, αλλά, ατυχώς είναι πάρα πολλοί ποδοσφαριστές (όπως και άλλοι άνθρωποι) οι οποίοι μπαίνουν σε περιπέτειες όταν δημοσιοποιούν τις απόψεις τους, με τρόπο αμφιλεγόμενο ή εκφράζουν απρόσεκτα την γνώμη τους ή συνδέονται με επιθετικές συμπεριφορές και με ακατάλληλες φωτογραφίες.

Προκειμένου να αποτραπούν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές απο τέτοια φαινόμενα και απο τη σε βάρος τους πρόκληση προβλημάτων, τώρα ή στο μέλλον, ο Σύνδεσμος των Άγγλων ποδοσφαιριστών PFA, ζήτησε απο τον ειδικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των σπορ Dr John Price να γράψει ένα επιμορφωτικό άρθρο για το σάιτ του Συνδέσμου.

Παρακάτω, αναφέρονται οι απόψεις που εκφράζει ο Dr. Price, ο οποίος προτρέπει τους ποδοσφαιριστές να μένουν κοινωνικοί, μένοντας παράλληλα μακριά απο προβλήματα.

1. ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙΣ TWEET

Ενα απο τα σπουδαιότερα πράγματα σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media sites) είναι ότι μπορείς να τα χρησιμοποιείς με το δικό σου τηλέφωνο, απο παντού. Αλλά, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι, μόλις, δευτερόλεπτα απο μία λαθεμένη κίνηση, όταν κάνεις κάτι που δεν είναι σωστό και για το οποίο θα μετανιώσεις.

2. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Για το τελευταίο βιβλίο μου, πήρα συνεντεύξεις απο ανθρώπους του αθλητισμού που έχουν πέσει θύματα επίθεσης στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που ήταν κοινά παραδεκτό, ήταν ότι εκείνοι που έκαναν επιθέσεις, αισθάνονταν παντοδύναμοι όταν ήταν πίσω απο ένα πληκτρολόγιο, καθώς, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι επιθυμούν την τακτική της ανωνυμίας στην προσέγγιση. Οι επιθέσεις είναι εναντίον όλων, όχι μόνο σε εσένα.

3. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ "ΤΡΟΛΑΡΟΥΝ"

Αν νομίζεις ότι οι άνθρωποι που σου επιτίθενται ή σε προσβάλλουν απο το διαδίκτυο, πρόκειται να γίνουν επιθετικοί και με φυσικό τρόπο, τότε, να το αναφέρεις. Στο Twitter θα βρείς την επιλογή “Report” πατώντας στο προφίλ του χρήστη και μετά πήγαινε στο εικονίδιο “Follow”. Εάν η επίθεση είναι ρατσιστική, σεξουαλική ή ομοφοβική, τότε μπορείς να φορτώσεις την εφαρμογή Kick It Out ώστε να αναφέρεις ανώνυμα το περιστατικό.

4. TWEET ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Προσπάθησε να σέβεσαι τους φιλάθλους, ακόμα και αν δε σου δείχνουν την ίδια δικαιοσύνη στη συμπεριφορά μέσα απο το διαδίκτυο. Ποδοσφαιριστές έχουν δεχθεί ενοχλήσεις για διάφορα ζητήματα, για κείμενα, θέσεις, φωτογραφίες. Μη ξεχνάς όμως ότι μέσα στους όρους του συμβολαίου σου, προβλέπεται ότι επιβάλλεται να αποφύγεις να εκθέσεις τον σύλλογο σου. Πρέπει εσύ, να προσέχεις πάντα.

5. ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Εάν πεις κάτι λαθεμένο ή ακόμα και παράνομο, όπως συμβαίνει αν αποκαλύψεις την ταυτότητα ανθρώπων που προστατεύονται απο τον νόμο για την ανωνυμία τους, κάνεις το ίδιο παράπτωμα όπως εκείνοι που επιτίθενται απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι το ίδιο ισχυρό όπως αν συνέβαινε αυτή η δημοσιοποίηση μέσα απο μία εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας. Ακόμα και η απάντηση και η αναπαραγωγή υλικού απο μία πηγή που εμπιστεύεσαι, μπορεί να σε αφήσει νομικά εκτεθειμένο.

6. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟ ΕΝΙΔΑΦΕΡΟΝ!

Μην απομονώνεσαι, μη μένεις στο σκοτάδι. Είναι καλό να εκφράζεις τις απόψεις σου και να έχεις εμπλοκή με τους φιλάθλους και πράγματι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σου προσφέρουν μία ευκαιρία να δημιουργήσεις ένα κοινό που θα σε ακολουθεί και θα είναι πολύτιμο για εσένα, όταν έλθει η ώρα να αποσυρθείς απο το ποδόσφαιρο. Μη ξεχνάς ότι είσαι γνωστός ως ποδοσφαιριστής, αλλά, η δημοσιότητα έχει και υποχρεώσεις, εκτός απο απήχηση.

ΕΞΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Να αποφεύγετε να σχολιάζετε ζητήματα ευαίσθητης φύσης, είτε συσχετίζονται με το ποδόσφαιρο είτε όχι. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως ότι κι αν πείτε, μπορεί να δημοσιευθεί και να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας σε δημόσια θέα και χρήση και να σας προκαλέσει πρόβλημα, έστω απο κακή αναφορά ή εκτίμηση ή ερμηνεία.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε να είστε επικριτικοί, ειδικά για εκείνους που έχουν δημόσιες θέσεις, όπως είναι οι παράγοντες και εργαζόμενοι Ομοσπονδιών, συλλόγων, διαιτητές, εκπρόσωποι χορηγών και άλλοι που έχουν σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Επίσης, να αποφεύγετε να σχολιάζετε θέματα τραυματισμών και επιλογών ενδεκάδας, καθώς, μπορεί αυτά τα σχόλια να περικλείουν πληροφορίες που θα δώσουν πλεονέκτημα στους αντιπάλους της ομάδας σας αν είναι σε δημόσια θέα και έτσι είναι πιθανό ότι θα έχετε πρόβλημα με τον σύλλογο σας.

Να είσαι απόλυττα σίγουρος για την ακρίβεια και τη νομιμότητα κάθε πληροφορίας που αναρτάς, προτού την ανεβάσεις σε δημόσια θέα και να προσέχεις ώστε όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες σου να είναι μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο.

Πάντα να έχεις στο μυαλό τη στιγμιαία φύση αυτών των μηνυμάτων και να αποφεύγεις να κάνεις οποιοδήποτε σχόλιο σε στιγμές απογοήτευσης ή θυμού. Μπορείς να υποθέσεις ότι μόλις σταλεί ένα μήνυμα, αμέσως θα δημοσιοποιηθεί και ακόμα και αν διαγραφεί, πάντα θα παραμένει διαθέσιμο, οπότε δε θα απαλλαγείς απο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Αν δεν είσαι βέβαιος για ένα σχόλιο ή κείμενο σου, για ένα μήνυμα σου, τότε μην το δημοσιεύεις και μην το στέλνεις!»

Πηγή: Sport365

Σχόλια