Παραπλανητική Σχεδίαση Ιστοσελίδων (deceptive design)

Monitors
«Η παραπλανητική σχεδίαση (deceptive design) είναι τρόπος σχεδίασης ιστοσελίδων που παραπλανεί σκόπιμα, εξαναγκάζει ή ακόμη και εξαπατεί τους επισκέπτες ενός ιστοτόπου να κάνουν ακούσιες και πιθανώς επιβλαβείς επιλογές. Η παραπλανητική σχεδίαση μπορεί να ανιχνευθεί σε πολλά είδη ιστοσελίδων και χρησιμοποιείται από διάφορα είδη οργανισμών.

Έχει την μορφή κουμπιών με παραπλανητικές ετικέτες, επιλογές που είναι δύσκολο να αναιρεθούν και γραφικά στοιχεία όπως το χρώμα και η σκίαση που κατευθύνουν την προσοχή των χρηστών προς (ή και) μακριά από ορισμένες επιλογές. Με λίγα λόγια, η χρήση παραπλανητικής σχεδίασης σε μία διεπαφή χρήστη μπορεί να χειραγωγήσει τον χρήστη, να τον αναγκάσει να αγοράσει πράγματα, να αποκαλύψει δεδομένα, να συμφωνήσει με νομικούς όρους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες που δεν σκόπευε να κάνει.
»

Κάπως έτσι αρχίζει η αναφορά του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το deceptive design τονίζοντας για πολλοστή φορά: «Πάντα να χρησιμοποιείτε την κριτική σας σκέψη πριν συμπληρώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε μία φόρμα ή προχωρήσετε σε μία διαδικτυακή αγορά.» Η πλήρης αναφορά στο αρχείο pdf υπό τον τίτλο "Παραπλανητική Σχεδίαση Ιστοσελίδων Όσα πρέπει να γνωρίζω!"

Σχόλια