Διαδικτυακή Ευγένεια

Διαδικτυακή Ευγένεια
Διαβάστε πέντε συμβουλές - προτάσεις της Google, υπό τον τίτλο «Διαδικτυακή Ευγένεια», για να φερόμαστε ευπρεπώς και ευγενικά στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», το οποίο παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας. Η ύλη, που αναπτύχθηκε από την Google σε συνεργασία με τον οργανισμό iKeepSafe, δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να φέρουν στην τάξη τους τα πιο κρίσιμα διδάγματα:

Συμβουλή 1: Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα! Να φέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Παράδειγμα: Κατάγγειλε την παρενόχληση. Πες το σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει, όπως σε έναν γονέα, δάσκαλο ή σχολικό σύμβουλο.

Συμβουλή 2: Γίνε υπερασπιστής! Ένας υπερασπιστής αντιτάσσεται στις κακές συμπεριφορές και υπερασπίζεται την ευγένεια και την θετικότητα. Παράδειγμα: Κατάγγειλε την παρενόχληση. Πες το σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει, όπως σε έναν γονέα, δάσκαλο ή σχολικό σύμβουλο.

Συμβουλή 3: Κάνε απλά πράγματα που μετατρέπουν τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις σε θετικές. Παράδειγμα: Αν κάποιος αναρτήσει στο διαδίκτυο κάτι αρνητικό για έναν φίλο σου, ζήτα από πολλούς άλλους φίλους σας να δημιουργήσετε ένα “βουνό από καλοσύνη”, αναρτώντας πολλά απανωτά θετικά σχόλια για το άτομο που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού (bullying) - χωρίς όμως να αναρτήσετε τίποτα κακό για τον επιτιθέμενο, διότι εσείς δίνετε το καλό παράδειγμα, δεν κάνετε αντίποινα.

Συμβουλή 4: Να αποφασίζεις με σύνεση όταν επιλέγεις τι να πεις και πώς να το πεις. Παράδειγμα: Μην πληκτρολογείς στο διαδίκτυο κάτι που δε θα έλεγες στην πραγματική ζωή.

Συμβουλή 5: Διάσπειρε την καλοσύνη και ευγένεια στο διαδίκτυο.

Σχόλια