Διαδικτυακή Γενναιότητα

Διαδικτυακή Γενναιότητα
Διαβάστε πέντε συμβουλές - προτάσεις της Google, υπό τον τίτλο «Διαδικτυακή Γενναιότητα», για να φερόμαστε με θάρρος στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», το οποίο παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας. Η ύλη, που αναπτύχθηκε από την Google σε συνεργασία με τον οργανισμό iKeepSafe, δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να φέρουν στην τάξη τους τα πιο κρίσιμα διδάγματα:

Συμβουλή 1: Είδες κάτι αρνητικό; Πες το! Αν εντοπίσεις κάτι που σε κάνει να νιώσεις άβολα ή ακόμα χειρότερα, ανάφερέ το - να έχεις το θάρρος να το πεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και μπορεί να βοηθήσει, όπως σε έναν δάσκαλο, τον διευθυντή του σχολείου ή έναν γονέα.

Συμβουλή 2: Συζήτησέ το διεξοδικά. Το να ζητάς βοήθεια όταν δεν είσαι βέβαιος/η τι πρέπει να κάνεις, είναι μία θαρραλέα πράξη. Είτε για να ζητήσεις βοήθεια για σένα ή κάποιον άλλον που έχει πληγωθεί είτε για να προλάβεις την πρόκληση κάποιου κακού, είναι έξυπνο, υπεύθυνο και θαρραλέο να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.

Συμβουλή 3: Ανάφερε ή/και μπλόκαρε ανάρμοστο περιεχόμενο. Οι καταγγελίες βοηθούν τα εμπλεκόμενα άτομα, την κοινότητά τους, αλλά και τις ίδιες τις διαδικτυακές πλατφόρμες εφόσον χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που διαθέτουν για να αποκλείσουμε ή/και να καταγγείλουμε κάτι σε μία ιστοσελίδα ή εφαρμογή.

Συμβουλή 4: Κράτα αποδείξεις. Πριν αποκλείσεις ή καταγγείλεις κάποιο ανάρμοστο περιεχόμενο, είναι πάντα καλό να κρατήσεις πρώτα ένα στιγμιότυπο οθόνης, ώστε να έχεις μία καταγραφή της κατάστασης.

Συμβουλή 5: Μην φοβηθείς! Αν λάβεις κάποιο τρομαχτικό μήνυμα ή σχόλιο από κάποιον άγνωστο, δείξ' το σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι και μπλόκαρε και κατάγγειλε τον αποστολέα.

Σχόλια