Ελλάδα : 9 στους 10 χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ενημέρωση

News
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 89% των πολιτών, ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών κάνει χρήση του διαδικτύου για παρακολούθηση των ειδήσεων. Στην Ελλάδα 9 στους 10 χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για online ανάγνωση ειδήσεων.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Eurostat, την οποία παρουσίασε -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του- ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Αναλυτικά το κείμενο:

Μανιώδεις καταναλωτές της online ενημέρωσης είναι οι πολίτες στην Ελλάδα. Σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες χρήστες του internet, ηλικίας 16 έως 74 ετών, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την online παρακολούθηση ειδήσεων. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται στο 89%.

Σύμφωνα με την Eurostat, το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου, που διαβάζει ειδήσεις online, εντοπίζεται στη Φινλανδία (93%). Ακολουθούν η Λιθουανία και η Τσεχία με 92% έκαστη, ενώ Ελλάδα και Κροατία καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη.

Το μικρότερο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου, που επιλέγουν να παρακολουθούν τις ειδήσεις ηλεκτρονικά, φιλοξενεί η Ρουμανία (59%). Εξίσου χαμηλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι τα αντίστοιχα ποσοστά σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, καθώς δεν ξεπερνούν το 64%: Γερμανία 62%, Γαλλία 63%, Ιταλία 64% και Βέλγιο 67%.

Σε σύγκριση με το 2016, η χρήση του Διαδικτύου για την ανάγνωση διαδικτυακών ειδήσεων αυξήθηκε περισσότερο (+3 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ των γυναικών. Στους άνδρες η αντίστοιχη αύξηση ήταν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021. Ωστόσο, γενικά, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για ανάγνωση ειδήσεων από τις γυναίκες (74% έναντι 71%).

Πιο φανατικές οι νεαρές ηλικίες

Όσον αφορά την ηλικία, η ανάγνωση “δικτυακών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων / εφημερίδων / περιοδικών ειδήσεων” ήταν η πιο δημοφιλής στην ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών (75%). Τόσο αυτή η ηλικιακή ομάδα, όσο και η ομάδα 55-74 ετών (68%), κατέγραψαν αυξήσεις 3 ποσοστιαίων μονάδων και 2 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, μεταξύ 2016 και 2021.

Το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου, που διαβάζουν ειδήσεις online, αυξήθηκε περισσότερο στις αγροτικές περιοχές (65% το 2016 σε 69% το 2021), ακολουθούμενο από εκείνους που ζουν σε πόλεις (74% έως 76%), αλλά παρέμεινε σταθερό στο 70% για όσους ζουν σε πόλεις και προάστια.

Τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (85%) είναι, γενικά, πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να διαβάζουν ειδήσεις ηλεκτρονικά από εκείνους που δεν έχουν αντίστοιχα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (57%).

Σχόλια