Διαδικτυακές ενημερώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς (Οκτώβριος 2022)

Distance learning
Διαδικτυακές ενημερώσεις σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε εκπαιδευτικούς και γονείς έχει προγραμματίσει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για όλη την σχολική χρονιά 2022-2023.

Ενημερώσεις για μαθητές:

Για τους μαθητές νηπιαγωγείου, έχει προγραμματιστεί μια διαδραστική παρουσίαση στις 12/10 με πρωταγωνιστές τους ήρωες του παραμυθιού της Αθηνάς και μέσα από διάφορες δραστηριότητες ο στόχος είναι να ενημερωθούν έτσι ώστε τα πρώτα τους βήματα στον ψηφιακό κόσμο να γίνονται με ασφάλεια.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην φόρμα που θα βρείτε εδώ.

Για τους μαθητές δημοτικού, οι παρουσιάσεις χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Υπάρχουν παρουσιάσεις για παιδιά Α, Β και Γ δημοτικού και άλλες που αφορούν σε παιδιά Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού. Τα θέματα που αναλύονται είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου, το διαδικτυακό παιχνίδι, η παραπληροφόρηση κ.α.

Για μαθητές Α-Γ Δημοτικού μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις ημερομηνίες:

13/10
25/10

Για τους μαθητές Δ-ΣΤ Δημοτικού μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις ημερομηνίες

11/10
19/10
24/10

Για τους μαθητές Γυμνασίου οι παρουσιάσεις επικεντρώνονται στην προστασία από απάτες, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην ορθή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδικτυακό εκφοβισμό, στην παραπληροφόρηση, στο sexting κ.α. Mέσα από διάφορες δραστηριότητες και υπό την καθοδήγηση μελών του Κέντρου, οι μαθητές μαθαίνουν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους προστασίας τους.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις ημερομηνίες:

12/10
18/10

Για τους μαθητές Λυκείου, το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών- ENISA, πραγματοποιούν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Κυβερνοασφάλεια και απάτες στο Διαδίκτυο”.

Η φετινή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας (European Cybersecurity Month – ECSM) έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την προστασία από τις απόπειρες Phishing αλλά και την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά όπως το Ransomware. Tέλος θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες (όπως έξυπνα ρολόγια κ.λπ.) και τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε τέτοια προϊόντα.

(Για τον μήνα Οκτώβριο η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει δια ζώσης στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Δείτε περισσότερα εδώ).

Ενημερώσεις για εκπαιδευτικούς:

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται μια σειρά σεμιναρίων με θέματα:

➜ 03/10 Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Υλικού για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου
➜ 12/10 Κοινωνικά δίκτυα- Τρόποι προστασίας των παιδιών από επαφές με αγνώστους
➜ 17/10 Πώς να προστατευτείς από την απάτη στο διαδίκτυο
➜ 26/10 Παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και πως μπορούμε να προστατευτούμε

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς

Ενημερώσεις για γονείς:

Πως θα εκπαιδεύσουμε παιδιά και εφήβους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο; Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και ποιοι οι κυριότεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν; Ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα δωρεάν για την προστασία των παιδιών; Θα θιχτούν θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, οι επαφές με αγνώστους, το online gaming, η ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.

➜ Αν είστε γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου/Δημοτικού μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην φόρμα εδώ.

➜ Aν είστε γονείς παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην φόρμα εδώ.

Όλες τις ενημερώσεις αναλυτικά μπορείτε να τις βρείτε στο Ημερολόγιο εδώ.

Σχόλια