Μην το προσπερνάς κατάγγειλέ το (videos)

SafeLine
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μας πληροφορεί ότι καταγράφεται αύξηση 35% στον συνολικό αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκε το περασμένο έτος (2022) η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (SafeLine.gr) σε σχέση με το 2021.

Πιο συγκεκριμένα η SafeLine δέχθηκε σχεδόν 12.000 καταγγελίες. Οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material - CSAM), το οποίο είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Γραμμής, παρουσιάζει αύξηση 133% σε σχέση με το 2021.

Διαπιστώνεται μάλιστα και μέσα από τα στοιχεία του INHOPE -μέλος του οποίου είναι η SafeLine και άλλες 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο- ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Τα δεδομένα μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η υπεύθυνη της γραμμής SafeLine (και νομικός) Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περιηγούμαστε στον ψηφιακό κόσμο και προτρέπει όλους τους πολίτες όταν συναντούν κάτι παράνομο να μην παραλείπουν να προχωρούν σε καταγγελία.

Σχόλια