Διαδικτυακή Εγρήγορση

Διαδικτυακή Εγρήγορση
Διαβάστε πέντε συμβουλές - προτάσεις της Google, υπό τον τίτλο «Διαδικτυακή Εγρήγορση», για να είμαστε σε επαγρύπνηση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», το οποίο παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας. Η ύλη, που αναπτύχθηκε από την Google σε συνεργασία με τον οργανισμό iKeepSafe, δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να φέρουν στην τάξη τους τα πιο κρίσιμα διδάγματα:

Συμβουλή 1: Διασταύρωσε τις πληροφορίες για να επαληθεύσεις την αξιοπιστία τους. Πριν κάνεις κλικ σε κάποιον σύνδεσμο ή εισαγάγεις τον κωδικό πρόσβασής σου σε μία ιστοσελίδα που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, έλεγξε ότι η διεύθυνση URL της ιστοσελίδας αντιστοιχεί στο όνομα και τα στοιχεία του προϊόντος ή της εταιρείας που αναζητάς.

Συμβουλή 2: Να χρησιμοποιείς μόνο ασφαλείς ιστοσελίδες. Σιγουρέψου ότι η διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που επισκέπτεσαι αρχίζει με “https://” και έχει το εικονίδιο ενός λουκέτου στα αριστερά της. Παράδειγμα: https://www.donutsandmoreshop.com

Συμβουλή 3: Μην τσιμπάς το δόλωμα. Αν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μία ιστοσελίδα προσφέρει κάτι που μοιάζει να παραείναι καλό για να είναι αληθινό, όπως π.χ. μία ευκαιρία να κερδίσεις πολλά χρήματα, σχεδόν πάντα η προσφορά δεν είναι αληθινή. Μην πιστέψεις το ψεύτικο μήνυμα.

Συμβουλή 4: Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Αν γίνεις θύμα διαδικτυακής απάτης, ενημέρωσε κάποιον γονέα σου, τον δάσκαλό σου ή κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα και άλλαξε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σου.

Συμβουλή 5: Προσοχή! Να θυμάσαι πως μία ιστοσελίδα ή μία διαφήμιση δεν μπορούν να γνωρίζουν αν έχει κάποιο πρόβλημα η συσκευή σου! Υπάρχουν απάτες που προσπαθούν να σε ξεγελάσουν και να κατεβάσεις κάποιο κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό, λέγοντάς σου ότι δήθεν έχει κάποιο πρόβλημα η συσκευή σου.

Σχόλια