Εκμετάλλευση ιστοτόπων για απάτες phishing

Phishing
Πλέον οι απατεώνες βάζουν στο στόχαστρο διάφορους ιστότοπους που δεν διαθέτουν αξιόπιστη προστασία, καθώς αναζητούν έναν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διανομής σελίδων phishing. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα την οποία παρουσίασε -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του- ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Αναλυτικά το κείμενο:

Όλο και πιο εφευρετικό γίνεται το ψηφιακό έγκλημα στις μεθόδους που επινοεί, για να βάζει στο χέρι τα προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα των χρηστών. Πλέον οι απατεώνες βάζουν στο στόχαστρο διάφορους ιστότοπους που δεν διαθέτουν αξιόπιστη προστασία, καθώς αναζητούν έναν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διανομής σελίδων phishing.

Λόγω της έλλειψης υποστήριξης και συντήρησης σε αυτούς τους παλιούς ιστότοπους, γίνονται ευάλωτοι σε χακάρισμα μέσω γνωστών exploits, ανοίγοντας τον δρόμο για επιθέσεις phishing.

Οι ειδικοί της Kaspersky ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τέτοιους ιστότοπους, τοποθετώντας ψεύτικες σελίδες που συγκεντρώνουν ιδιωτικά και τραπεζικά δεδομένα, οδηγώντας τελικά σε κλοπή χρημάτων υπό το πρόσχημα δημοφιλών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών streaming.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, οι απατεώνες εστιάζουν την κακόβουλη δραστηριότητά τους σε ιστότοπους WordPress λόγω των γνωστών τρωτών σημείων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να μην βασίζονται αποκλειστικά σε software exploits για να παραβιάσουν ιστότοπους.

Αντίθετα, στοχεύουν διαχειριστές ιστοτόπων με αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή διαπιστευτήρια που έχουν διαρρεύσει και τα οποία τους επιτρέπουν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου και να δημοσιεύουν σελίδες phishing.

Συχνά, αυτοί οι παραβιασμένοι ιστότοποι έχουν μη λειτουργικά κουμπιά στις αρχικές τους σελίδες, επομένως οι εισβολείς αντικαθιστούν τους αρχικούς καταλόγους με παραπλανητικούς καταλόγους που περιέχουν περιεχόμενο phishing.

Οι υπηρεσίες streaming

Η αύξηση της δημοτικότητας των υπηρεσιών streaming τις έχει καταστήσει πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ενεργά αυτήν την τάση. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακαλύπτουν συνεχώς σελίδες phishing που μιμούνται γνωστές πλατφόρμες streaming όπως το Netflix, το HBO Max, το Hulu, το Disney+ και άλλες.

Μεταξύ των σελίδων που αναλύθηκαν, ορισμένες δημιουργήθηκαν παραπλανητικά χρησιμοποιώντας παλιές, παραβιασμένες ιστοσελίδες. Αυτές οι σελίδες phishing διαθέτουν φόρμες σύνδεσης που μοιάζουν με αυτές του Netflix, με τη διεύθυνση URL να περιέχει το σωστό (ή τροποποιημένο) όνομα της στοχοποιημένης υπηρεσίας streaming.

Ωστόσο, το πραγματικό όνομα του ιστότοπου δεν έχει καμία σχέση με την υπηρεσία που προσπαθεί να μιμηθεί. Αυτή η σκόπιμη χειραγώγηση έχει στόχο να εξαπατήσει ανυποψίαστους χρήστες και να τους ξεγελάσει ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Όταν ανυποψίαστοι χρήστες που ελπίζουν να εγγραφούν σε έναν λογαριασμό υπηρεσίας streaming υποβάλλουν εν αγνοία τους τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων σύνδεσης λογαριασμού, τραπεζικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένου του CVV), οι χρήστες όχι μόνο υφίστανται οικονομικές απώλειες αλλά κινδυνεύουν να εκθέσουν τα πολύτιμα δεδομένα τους.

Επιπλέον, αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται στον πίνακα ελέγχου του ιστότοπου. Η ύπαρξη web shells διευκολύνει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αφήνοντας τα θύματα ευάλωτα σε ένα ευρύτερο κοινό.

«Ενώ οι υπηρεσίες streaming έχουν φέρει επανάσταση στις ψυχαγωγικές μας συνήθειες, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί στον ψηφιακό κόσμο. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αποκτάτε συνδρομές αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένες πηγές για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύματα απάτης» σχολιάζει η Kaspersky.

Σχόλια