Τι να προσέχω όταν λαμβάνω δεδομένα από το κινητό μου;

Smartphone
Η ανεξάρτητη αρχή Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) μας ενημερώνει και μας συμβουλεύει -μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της- με μία σειρά ερωταπαντήσεων για το τι ισχύει στα θέματα διαδικτύου στην χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να προσέχω όταν λαμβάνω δεδομένα από το κινητό τηλέφωνό μου; Πώς μπορώ να αποφεύγω ανεπιθύμητες χρεώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον όγκο δεδομένων που λαμβάνετε. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα ακόλουθα:

➜ Βασικά χαρακτηριστικά και οδηγίες χρήσης του κινητού σας (π.χ. πώς μπορείτε να ελέγχετε τη χρήση δεδομένων).

➜ Τυχόν αυτόματη λήψη ενημερώσεων.

➜ Δυνατότητα απενεργοποίησης της αυτόματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

➜ Επιλογή του τρόπου πρόσβασης στο Διαδίκτυο: Μέσω WiFi ή του δικτύου της εταιρείας σας.

➜ Κόστος χρήσης δεδομένων, όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό και χρησιμοποιείτε διεθνή περιαγωγή (η υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής -international roaming- παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνό σας, όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό).

➜ Επίσης, επιβεβαιώνετε ότι οι υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που επιλέγετε.

Επιδεικνύετε προσοχή όταν επιλέγετε την αυτόματη λήψη ενημερώσεων για τις εφαρμογές σας, δεδομένου ότι μπορεί να καταναλώνετε σημαντικό όγκο δεδομένων. Ιδιαίτερα, όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό και χρησιμοποιείτε διεθνή περιαγωγή, το κόστος χρήσης δεδομένων ενδέχεται να διαφοροποιείται. Ως πρόσθετο μέτρο, μπορείτε να απενεργοποιείτε την αυτόματη πρόσβαση της συσκευής σας στο Διαδίκτυο και να την ενεργοποιείτε κατ’ επιλογή.

Όταν «κατεβάζετε» αρχεία (π.χ. βίντεο, εφαρμογές):

➜ Επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθός τους.

➜ Ελέγχετε εάν η λήψη πραγματοποιείται μέσω WiFi ή του δικτύου της εταιρείας σας.

➜ Επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στις εργασίες (downloading) που εκτελούνται στο «παρασκήνιο».

➜ Με αυτό τον τρόπο δεν θα εξαντλείτε, σε σύντομο χρόνο, τον όγκο δεδομένων του προγράμματός σας, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες χρεώσεις.

Σχόλια