Απάτες σχετιζόμενες με μερική απασχόληση

Απάτες σχετιζόμενες με μερική απασχόληση
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μας προειδοποιεί για φαινόμενα απάτης σχετιζόμενα με υποτιθέμενη απασχόληση και θέσεις εργασίας που εμφανίζονται στα online κοινωνικά δίκτυα...

Πως λειτουργεί αυτή η απάτη

Επιτήδειοι απατεώνες μέσα από λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα (TikTok, Instagram, Youtube), διαφημίζουν «εγγυημένο» τρόπο για να βγάλετε γρήγορα χρήματα ή μια υψηλά αμειβόμενη εργασία με λίγη προσπάθεια.

Η υποτιθέμενη αμοιβή καταβάλετε όταν:

⇒ Παρακολουθείτε βίντεο που σας υποδεικνύουν

⇒ Κάνετε like σε αναρτήσεις

⇒ Προσθέτετε προϊόντα στο ηλεκτρονικό καλάθι συγκεκριμένης πλατφόρμας ή

⇒ Γράφοντας κριτικές για προϊόντα ή υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, ζητούν να τους καταβάλετε ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια υποτίθεται θα σας επιστραφεί.

Οι συναλλαγές συνήθως πραγματοποιούνται σε κρυπτονομίσματα ή μέσω της ψηφιακής κάρτας Revolut.

Εν τέλει, δεν καταβάλουν τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί για τις υποτιθέμενες εργασίες, αλλά ούτε επιστρέφουν το ποσό που έχετε καταβάλει για την εγγραφή σας.

Οι διαφημίσεις μέσω TikTok και Youtube και ο τρόπος που προσελκύουν τα θύματά τους

Οι δημιουργοί της απάτης χρησιμοποιούν δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το YouTube για να διαφημίζουν μέσω ευφάνταστων βίντεο πόσο εύκολα μπορεί κανείς να κερδίσει πολλά χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο προσελκύουν τα θύματά τους.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πέσετε θύμα τέτοια απάτης:

⇒ Επικοινωνήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

⇒ Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή https://kataggelies.mindev.gov.gr/

⇒ Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τέτοιου είδους απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης.

Αυτό μας βοηθά να ενημερώνουμε και να προειδοποιούμε τους χρήστες του διαδικτύου για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να τις προλαμβάνουμε απάτες όπου είναι δυνατόν.

H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από διαδικτυακές απάτες καθώς επίσης και βοήθεια σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα αυτών.

Σχόλια